Aktuellt i svensk politik

Protokoll från debatt Bildt - Holm 22 december 2010

PDFSkriv utSkicka sidan

För er som inte hörde eller såg debatten mellan Carl Bildt och Jens Holm, Jonas Sjöstedt samt Bodil Ceballos den 22 december så kan ni läsa protokollet här. Från §6 och framåt.

Herr talman! Jens Holm har frågat mig huruvida jag anser att situationen har förbättrats för västsahariska människorättsförsvarare och ifall jag avser att vidta några åtgärder, vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta mot Marocko för att de ska uppfylla sina åtaganden avseende respekt för de mänskliga rättigheterna och en folkomröstning om Västsaharas framtid samt slutligen huruvida jag, direkt eller via vår ambassad, har för avsikt att medverka vid rättegången mot Brahim Dahane och de andra fängslade människorättsförsvararna. 

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2010/11:41

 

101105 - Regeringens insatser för Västsahara. Jens holm

PDFSkriv utSkicka sidan

till utrikesminister Carl Bildt (M)
Förra året fick Brahim Dahane, ordförande i den västsahariska organisationen ASVDH, Per Anger-priset för sin gärning i försvar av de mänskliga rättigheterna. Priset delades ut av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och togs emot av pristagarens syster Aicha Dahane, som lever i asyl i Storbritannien, eftersom brodern fängslats. Den 8 oktober var det ett år sedan Dahane fängslades tillsammans med sex andra namnkunniga västsahariska människorättsförsvarare. Efter över ett år har de till sist fått datum för sin rättegång, fredagen den 5 november.

   

101026 - Motion. Ockupationen av Västsahara

PDFSkriv utSkicka sidan

Av Hillevi Larsson (S)

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om

1. att Sverige bör vara drivande inom EU och FN för att ge det västsahariska folket självbestämmande.

2 att den humanitära situationen i flyktinglägren måste förbättras genom ökade anslag till World Food-program och UNHCR.

3. att FN i samarbete med västsaharierna bör bestämma vilka som ska ha rösträtt i den planerade folkomröstningen om Västsaharas framtid.

   

100419 - S kräver ett kraftfullt handlande för Västsaharas självständighet och frihet

PDFSkriv utSkicka sidan

Uttalande från Socialdemokraterna i Stockholms årsmöte
Under 2009 har situationen i den ockuperade delen av Västsahara ytterliggare förvärrats. Den marokanska polisen och militären begår dagligen övergrepp mot Västsaharas befolkning., godtyckliga arresteringar, tortyr på polisstationer och i fängelsen., ofta ingen rättegång eller militärdomstolar där de påstådda brotten utdöms utan transparens eller rättshjälp.

Under hösten tilldelades Brahim Danane det svenska Per Anger- priset för sina insatser för mänskliga rättigheter i det ockuperade Västsahara. När han återkom från ett besök i flyktinglägren arresterades han och fem med resenärer anklagades för högförräderi och sitter nu i militärfängelse...

   

Sida 1 av 7

Västsahara på Twitter

Västsahara på Facebook