Svensk media

På onsdag, ska riksdagen fatta beslut om huruvida Sverige ska erkänna Västsahara som stat eller inte. För första gången ser det ut att finnas en parlamentarisk majoritet i Sverige för ett erkännande. Sverige blir då det första land i västvärlden att erkänna Västsahara och att därmed sätta press på Marocko att upphöra med den illegala ockupationen av grannlandet Västsahara.

Läs Julia Finers och Birgitta Göranssons debattartikel på:

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.1143833-historiskt-erkannande-av-vastsahara&ct=ga&cad=CAcQAhgAIAAoATAAOABA_srUhQVIAVgBYgVzdi1VUw&cd=la9asoUpM8Q&usg=AFQjCNEVNXGcr2HJf9nH2MhO5X2_iMWTdg

Grönsaker som uppges komma från Marocko har i själva verket odlats i det ockuperade Västsahara, enligt en ny rapport. De nya EU-handelsavtal som snart träder i kraft riskerar öka denna export av stulna livsmedel, skriver Anna Nilsson, Emmaus Stockholm och Erik Hagen, Western Sahara Resource Watch.

Läs debattartikeln på http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/konflikttomater-i-svenska-butiker_7284607.svd

 

En ny rapport avslører en raskt økende plantasjeindustri i okkuperte Vest-Sahara, og en storstilt eksport til EU.

Most probably on 16 February 2012, the European Parliament will vote in plenary over a new agreement for further liberalisation of agricultural products from Morocco. The agreement fails, however, to specify that production of Western Sahara must be excluded from the deal. The consequence could be a massive support to unethical and controversial industry in the territory.

Läs allt på: http://www.vest-sahara.no/a1x1743

I dag, onsdag, röstar EU-parlamentet om en förlängning av det omtvistade avtalet som innebär att Marocko säljer fiskerättigheter i vatten som tillhör det ockuperade Västsahara. "Skamligt", kommenterar EU-parlamentarikern Isabella Lövin (MP).

Enligt Löwin bryter EU mot internationell rätt.
– Med öppna ögon så bryter man mot FN-stadgan och det är rent ut sagt skamligt, säger hon.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4855321


Brahim Dahane, aktivist från Västsahara, är på besök i Sverige. Under tisdag 16/11 medverkade han i P1-morgon. Lyssna på reportaget här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=4803593

 

Aktuella frågor. Villkoret för ett fortsatt samarbete mellan EU och Marocko måste vara att Marocko respekterar folkrätten och häver sin ockupation av Västsahara, skriver tio svenska EU-parlamentariker.

Vinterns utveckling med uppror i stora delar av Nordafrika och Mellanöstern har gjort att EU börjat se över sin grannskapspolitik i relation till Nordafrikaregionen.

http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article1546700/EU-maste-satta-press-pa-Marocko.html

 

 

I Nordafrika känner många västsaharier en stor frustration över att den arabiska våren inte lett till frihet och rättigheter för dem. Sedan 30 år är Västsahara ockuperat av Marocko, och många västsaharier som finns i ett flyktingläger i grannlandet Algeriet vill ha ett befrielsekrig.

– Visst känner de en glädje för dem som har fått sin frihet, men känner kanske en sorg över att de inte fått sin. Så majoriteten av de unga i lägren kräver och vill ut i krig. De menar att man inte når frihet på en fredlig väg, säger Natasa Mirosavic, svensk jurist som nyligen jobbat för FN i Algeriet.

 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4516091

Det pratar oftast om kolonialismen som något avslutat, som något som hände för längesedan i en mörk dåtid. Inom akademin och inom vissa aktivistkretsar talas det om det postkoloniala, om hur kolonialismen lever kvar än i dag genom att de rasistiska tankemönster som gjorde kolonialismen möjlig fortfarande är i omlopp i det sätt ”vi” i väst ser på ”den andre” som ociviliserad, outvecklad, ojämnställd och odemokratisk.

http://www.yelah.net/samhalle/aktuellt/motstandet-vaxer-i-vastsahara-127-ar-av-k

Nu kan du lyssna på alla inslag om Västsahara i dagens P4 granskar. Lyssna på Västsaharakursens radiodokumentär om livet i flyktinglägren.

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3375

 

Sen 36 år pågår en konflikt i nordvästra Afrika som ingen vill lösa. Som FN gett upp om. Som EU inte vill kännas vid och som den svenska regeringen inte vill tala om. När kolonialmakten Spanien lämnade Västsahara 1975 innebar det inte att Västsahara blev ett fritt eget land. Det innebar istället att grannen i norr, Marocko, omedelbart ockuperade grannen i söder. En väpnad konflikt bröt ut mellan ockupationsmakten och gerillarörelsen Polisario. Hundratusentals människor flydde och samlades upp i stora flyktingläger i Algeriet. 1991 lyckades FN få till en vapenvila och lovade folket i Västsahara en folkomröstning om framtiden. Sen dess har ingenting hänt. I all fall inte för freden. Däremot har Marocko byggt en minerad mur tvärsigenom Västsahara och flyktingarna i Algeriet sitter fast i lägren. Mycket påminner om Mellanöstern och konflikten Israel - Palestina men den konflikten hör vi om i stort sett varje dag. Västsaharakonflikten vill ingen prata om.

I våras reste Frej Winge, Elin Andersson och Anna Hakami från Jakobsbergs folkhögskola till flyktinglägret Smara i sydvästra Algeriet och där träffade dom 22-åriga Nasla Mohammed som stod och stekte svenska makrillar.

 

Emmaus skickar åtta ambulanser till flyktinglägren i Algeriet. Följ deras äventyr här på Svtplay

 

Sida 1 av 4

Västsahara på Twitter

Västsahara på Facebook