Fel
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 72
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 69
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 71
2011-05-23 08:40

Asalam alaikum

Written by

Ni kanske undrar vart vi tagit vägen. Kanske tror ni att vi förirrat oss lång ut i den stora Saharaöknen. Det har vi inte.

När vi kom hem i mitten av mars så hade vi plötsligt otroligt mycket att göra och bloggen försvann ner bland alla att-göra listor. Direkt satte vi oss med allt material och började planera vår långa radiodokumentär.  Det tog oss ungefär tre veckor att sammanställa programmet som handlar om vår tolk Najla och ett dygn i hennes liv där vi både skildrar livet i lägren och konflikten. (När vi vet när och var det kommer sändas så meddelar vi er).

 

Sedan väntade tre veckors föreläsande på skolor och organisationer. Det var givande och en positiv upplevelse att få sprida information vidare.
Resan till de västsahariska flyktinglägren var både omtumlande, spännande och otroligt givande. Det blev så tydligt att det här handlar om ett otroligt svek från omvärlden, som inte alls tycks vilja lösa denna konflikt. Det är bara ännu ett exempel på hur ekonomiska intressen kan styra över ett människoliv. Flyktinglägren har legat där nere i över trettiofem år, i ett av de ogästvänligaste ställena i världen. En plats som brukar kallas för djävulens trädgård. Det känns så konstigt att tänka på att de bor där nere just nu. Många av de som bor där har aldrig sett sitt hemland och lever i en konstant ovisshet. Jag kan inte tänka mig hur det känns att ha bott där i hela sitt liv och inte veta hur framtiden ser ut. Snart är det sommar där ner och temperaturen kommer att bli extrema, upp till femtio plusgrader i skuggan.

Lösningen är så enkel men ändå så långt bort. Att de än idag inte fått sitt land är helt obegripligt men att de inta ens fått rösta om det känns helt otroligt. Att det idag finns de som ifrågasätter västsahariernas rättighet att får rösta om sin egen framtid är vidrigt och att Frankrike hotar att lägga in sitt veto när FN diskuterar om att FN-styrkan MINURSO ska få mandat att övervaka mänskliga rättigheter i det område som ockuperas av Marocko går inte ens att beskriva med ord.
Idag har vi en utrikesminister som fulkomligt struntar i mänskliga rättigheter. I onsdags under en interpellationsdebatt i riksdagen bekräftade Carl Bildt att Sverige stödjer Marockos kandidatur till FN:s säkerhetsråd. Att stödja det är det samma som att säga att Marockos ockupation av Västsahara är okej. När Carl Bildt säger att Sverige stödjer Marockos kandidatur så spottar han västsaharierna i ansiktet.

Den här resan har visat på hur enat det västsahariska folket är. Den har också visat den enorma ilskan och hopplöshen som finns, över att FN inte lyckats lösa konflikten på över 35år och över att Marocko ockuperar deras land. Det går inte en dag utan att jag tänker på Hassan, Brahim och de andra västsahariska studenterna jag träffade i Marrakech som gav mig en bild av det marockanska förtrycket. Det går inte en dag utan att jag tänker på de människor som bor i de västsahariska flyktinglägren, på Najla, hennes nio syskon och hennes kloka mamma.  Alla hårt drabbade av den marockanska ockupationen.

När vi kom hem hade vi mycket material med oss som vi inte hunnit publicera så vi kommer att publicera i efterhand. Imorgon kommer ett klipp om rykten som sprids om västsaharier som studerar på Cuba. Orkar ni inte gå in här varje dag så kan ni se när klippen publiceras på facebook: http://www.facebook.com/vastsahara

Vill ni lära er mer om Västsahara så går det att hitta mycket information på den här hemsidan (www.vastsahara.org) under de olika flikarna.
Mer information hittar ni på:
www.wsrw.org
www.fishelsewhere.eu

Nu kan jag bara hoppas att jag under min livstid får se ett slut på denna otroligt långdragna konflikt och skatta mig lycklig över att jag inte tvingats fly mitt land och bo i en öken hela mitt liv.

Frej Winge

 

Västsahara på Twitter