2011-03-07 13:58

Västsahara fyller 35

Written by Elin

västsahara paradIdag firades det 35:e jubileet av utropandet av staten SADR (Sahariska Arabiska Demokratiska Republiken), dagen som också är Västsaharas nationaldag. Hela Smara var fyllt av tusentals firande i färgglada melfor och traditionella darraer. Nationaldagsfirandet är självklart en viktig del i västsahariernas kamp och det var barnen som stod i centrum. Barn i alla åldrar från alla Smaras skolor paraderade fram i långsamt tempo, i alla möjliga färgglada kläder. Några av dem bar t-shirts med bilder av politiska fångar eller traditionella kläder. En del var utklädda för att symbolisera samhällsinstitutionerna i lägren; sportcentret, utbildningen och sjukvården till exempel.
Den militära delen var sparsam då en stor militärparad hållits två dagar innan i Tifariti i de fritagna områdena. Sist i ledet paraderade kvinnliga soldater i gammaldags militärkläder förbi.
I klippet intervjuar jag två klasskamrater om deras tankar om paraden.

Ljud: Elin
Bild: Anna

Dim lights Embed Embed this video on your site

Elin

Elin

Mitt namn är Elin och jag kommer från Göteborg. Jag är 20 år och kom i kontakt med Västsaharakonflikten för ett år sedan. Sedan dess har jag lärt mig väldigt mycket och resan känns väldigt inspirerande och spännande. Jag ser fram emot att snart få sitta i ett västsahariskt tält och dricka eftermiddagste medan jag lär mig om konflikten från de som lever i den.

Västsahara på Twitter