Fel
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 69
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 72
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 71
2011-07-29 12:40

Västsaharapremiär på Gothia Cup

Written by

 

På söndag börjar Gothia Cup, världens största internationella fotbollscup för ungdomar. De kommer från hela världen för att spela och i år ska för första gången ett Västsahariskt lag få delta. Gothia Cup handlar lika mycket om att föra ungdomar från olika länder samman som själva spelet. Elin Andersson från Jakobsbergs folkhögskola besökte Västsaharas första lag för att förstå vad Gothia Cup handlar om för de 15-åringar som nu ska få representera ett land de aldrig har fått se.

Inslaget hittar du här: http://soundcloud.com/elinand/v-stsaharapremi-r-p-gothia-cup

Bilder: Anna Hakami

Röst: Elin Andersson och Frej Winge

 

 

Då det varken finns gymnasieskolor eller universitet i flyktinglägren så har många västsaharier fått möjlighet att vidareutbilda sig på bland annat Cuba. Det finns rykten som säger att de skulle tvingas åka till Cuba och att de där skulle indoktrineras med kommunistisk propaganda. I detta program undersöker jag dessa rykten.

Foto: Frej

Röst Mariam Hamada: Anna

 

 

Related Video

Dim lights Embed Embed this video on your site
2011-05-23 08:40

Asalam alaikum

Written by

Ni kanske undrar vart vi tagit vägen. Kanske tror ni att vi förirrat oss lång ut i den stora Saharaöknen. Det har vi inte.

När vi kom hem i mitten av mars så hade vi plötsligt otroligt mycket att göra och bloggen försvann ner bland alla att-göra listor. Direkt satte vi oss med allt material och började planera vår långa radiodokumentär.  Det tog oss ungefär tre veckor att sammanställa programmet som handlar om vår tolk Najla och ett dygn i hennes liv där vi både skildrar livet i lägren och konflikten. (När vi vet när och var det kommer sändas så meddelar vi er).

Foto: Frej
Översättning: Senia och Najla
Anna i de Västsahariska flyktinglägren
Dim lights Embed Embed this video on your site

Västsahariska kvinnoförndet. Foto: Bengt JönssonVi besöker det Västsahariska kvinnoförbundet i flyktinglägret vid namn 27-februari. Där träffar vi Fatma El-Mehdi som berättar om deras kamp för ett jämställt samhälle och hennes syn på framtiden.

Foto: Bengt
Frej hos Västsaharas kvinnoförbund.

Dim lights Embed Embed this video on your site

2011-03-07 13:58

Västsahara fyller 35

Written by

västsahara paradIdag firades det 35:e jubileet av utropandet av staten SADR (Sahariska Arabiska Demokratiska Republiken), dagen som också är Västsaharas nationaldag. Hela Smara var fyllt av tusentals firande i färgglada melfor och traditionella darraer. Nationaldagsfirandet är självklart en viktig del i västsahariernas kamp och det var barnen som stod i centrum. Barn i alla åldrar från alla Smaras skolor paraderade fram i långsamt tempo, i alla möjliga färgglada kläder. Några av dem bar t-shirts med bilder av politiska fångar eller traditionella kläder. En del var utklädda för att symbolisera samhällsinstitutionerna i lägren; sportcentret, utbildningen och sjukvården till exempel.
Den militära delen var sparsam då en stor militärparad hållits två dagar innan i Tifariti i de fritagna områdena. Sist i ledet paraderade kvinnliga soldater i gammaldags militärkläder förbi.
I klippet intervjuar jag två klasskamrater om deras tankar om paraden.

Ljud: Elin
Bild: Anna

Dim lights Embed Embed this video on your site

2011-03-04 09:45

Jens Holm på Sahara Marathon 28/2

Written by

I år gick det elfte Sahara Marathon av stapeln. Marathonet springs i hettan rakt genom öknen mellan lägren Layoune och Smara. I år deltog Riksdagsmannen Jens Holm från Vänsterpartiet i loppet. Han var enda svensk att springa alla 42 km. I första klippet intervjuas han direkt från mållinjen och berättar om sin upplevelse av loppet.
Senare på dagen, utvilad efter Marathonet berättar han mer om sitt engagemang för Västsahara i klipp nummer två.

Ljud: Elin
Bilder klipp 1: Frej
Bilder klipp 2: Martin Wikström (Västsahara) Pressbild (Jens Holm)

Dim lights Embed Embed this video on your site

Dim lights Embed Embed this video on your site  

Vi har mött Bader Badadi, ledare för Bridaga Sumud, en västsaharisk volontär-förening för ungdomar. Han berättar om deras arbete och om förväntningar på internationella biståndsorganisationer och NGOs i flyktinglägren.

 

Anna

 

Ljud: Anna

Foto: Anna

Översättning: Najla Mohamed

 

Dim lights Embed Embed this video on your site

Västsaharas (staten SADR:s) regering i exil, har sin bas här i lägren. Idag fick vi möjlighet att möta en av deras ministrar, Khali Sidi Mohammed. Han är ansvarig för de glesbefolkade områdena lägren, de fritagna samt de ockuperade områdena av Västsahara. Detta sista ansvarstagande är stort och tvingar honom alltså att jobba i exil han också. Jag ber honom om en kommentar till att EU:s fiskeriavtal med Marocko, som inkluderar de ockuperade delarna av västsahara, förlängdes i veckan (se startsidan på vastsahara.org för mer information).

Ljud: Elin
Bild: Frej
Översättning: Senia

Dim lights Embed Embed this video on your site

Sedan början av kriget mellan Marocko och Polisario har flera tusen västsaharier försvunnit spårlöst från den nu ockuperade delen av Västsahara. Folk har blivit kidnappade, fängslade, torterade och dödade. Familjer har stått utan vetskap om vad som hänt deras anhöriga.
- Det är det Marockanska kungadömet som är skyldigt, säger Mohamed Halab, informatör på organisationen Afapredesa. Afapredesa arbetar bl.a. med sökandet efter försvunna västsaharier.

Anna

Ljud: Anna
Foto: Frej
Översättning: Najla Mohamed

Dim lights Embed Embed this video on your site

Sida 1 av 4

Västsahara på Twitter